Aciditatea gastrica este una dintre cele mai comune afectiuni la multe persoane si care poate fi declansata fie de consumul anumitor alimente, fie de gastrita. Aciditatea gastrica se manifesta sub forma unor arsuri in capul pieptului.

Procesul de digestie implica productia de sucuri gastrice, substantele care sunt folosite la digerarea alimentelor si absorbtia nutrientilor in organism, care contin in mod natural acid clorhidric. In momentul in care cantitatea de acid clorhidric din stomac creste, va aparea hiperaciditatea, afectiunea provocand disconfort la nivelul stomacului.

Aciditatea gastrica, cat si durerile de stomac si senzatia de balonare pot fi cauzate de stres, alimentatie dezordonata, precum si de unele obiceiuri, cum ar fi fumatul. Senzatia de balonare este de cele mai multe ori insotita de o greutate in zona abdomenului si de arsuri in capul pieptului. Astfel, putem suspecta existenta bolii de reflux gastroesofagian.

Asa cum spuneam anterior, aciditatea poate fi determinata si de o alimentatie dezorganizata, cu combinare gresita a alimentelor si bogata in mancaruri grase de tip fast food.

Pe de alta parte, stresul puternic poate duce la cresterea aciditatii din stomac, care va eroda mucoasa gastrica intr-un ritm mai alert decat se va putea regenera.

Fumatul sau consumul excesiv de cafea si alcool poate agrava senzatia de balonare si de arsuri in capul pieptului, acestia fiind iritanti puternici pentru mucoasa gastrica. Mai mult decat atat, fumul de tigara slabeste si relaxeaza fortat sfincterul dintre esosag si stomac, astfel ca alimentele si bauturile se pot intoarce mai usor din stomac in esofag si astfel apare aciditatea gastrica.

Pentru a putea diminua efectele aciditatii gastrica exista tot felul de solutii, insa, DoctorMit ne prezinta care este solutia pentru aciditatea gastrica cea mai la indemana tuturor. Asadar, aciditatea gastrica poate fi controlata prin schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata.

Putem renunta la mancarurile de la fast food, sa consumam doar ocazional alcool, sa nu fumam si sa nu bem mai mult de 2-3 cafele in fiecare zi. In plus, DoctorMit recomanda mese bogate in fibre vegetale care usureaza digestia.

Alte sfaturi din partea DoctorMit pe care le putem urma cu usurinta constau in a nu manca in graba si sa sarim peste mese, sa nu mancam inainte de a merge la culcare, sa evitam consumul de bauturi carbogazoase, sa nu mancam salata de cruditati, sa evitam mancarurile prajite, muraturile, alimentele fierbinti, condimentele, otetul si ciocolata.

Cu alte cuvinte aciditatea gastrica este o afectiune determinata de stilul de viata, care cu anumite recomandari, poate fi imbunatatit si astfel putem evita o afectiune care sa ne dea multe batai de cap.

In concluzie, urmati recomandarile DoctorMit, schimbati-va stilul de viata, iar efectele solutiilor pentru diminuarea aciditatii gastrice nu vor intarzia sa apara. 

Descopera si alte informatii referitoare la subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT: