Multi dintre noi se confrunta sau au avut cel putin un episod de burnout. Stresul si termenele-limita sunt principalii nostri dusmani. Trebuie sa rezolvam multe sarcini intr-un timp scurt, un timp parca neindurator cu noi.

Sindromul burnout are un impact devastator asupra noastra pentru ca reprezinta o epuizare fizica, psihica si emotionala.

Cum putem combate epuizarea emotionala si psihica?

  1. Detaseaza-te de munca cand ajungi casa. Lasa problemele de la birou la usa de la intrare. Acasa este locul in care iti poti incarca bateriile cu prezenta celor dragi, te poti uita la un serial care iti face placere, poti dansa pentru o stare mai buna dispozitie. Secretul consta in a face ceva care iti place si sa nu uiti de tine.
  2. Nu ignora elementele de baza. Trebuie sa mananci, trebuie sa bei apa si trebuie sa dormi. Stai asa! Nu la repezeala. Somnul trebuie sa fie de calitate, alimentatia echilibrata si hidratarea corespunzatoare.
  3. Iesi in oras cu partenerul de viata sau cu prietenii. Iesiti intr-un pub, la cinema, jucati biliard, plecati un weekend la munte etc. Compania este cea care conteaza, locul este doar un pretext.
  4. Inconjoara-te de oameni pozitivi. In viata ta ai nevoie de oameni pozitivi, care sa te molipseasca cu buna lor dispozitie. Totodata, incearca pe cat posibil sa eviti relationarea cu persoanele negativiste.
  5. Invata sa spui nu. Iti doresti sa evoluezi pe plan profesional, insa nu merita sa iti sacrifici sanatatea pentru acest lucru. Iti doresti sa faci lucrurile bine si sa rezolvi fiecare sarcina cu bine. Exista totusi o limita. De fiecare data cand te implici intr-un proiect nou sau primesti o sarcina noua, adaugi o noua cantitate de stres in viata ta. Ai putea incerca ceva nou. Spune nu.
  6. Ai grija la gandurile tale. Nu te mai descuraja. Incearca sa gasesti solutiile adevate la problemele pe care le ai de rezolvat, in loc sa pui accentul pe consecintele care pot aparea.
  7. Fa sport. Ai o paleta variata din care poti alege. Poti dansa, poti alerga prin parc, poti merge la inot, poti sa faci ture cu bicicleta, poti sa mergi la sala etc. Alege o activitate placuta pentru tine de care sa te tii constant.

Nu lasati munca sa puna stapanire pe voi. Sentimentul de surmenaj, de instrainare de sine cauzate de sindromul de burnout pot fi fatale. Ai grija de tine, fa ordinele in gandurile tale si petrece timp de calitate cu persoanele dragi!