Indispensabila in controlul factorilor de coagulare, vitamina K este un nutrient esential ce tine sub control hemoragiile, scade riscul de infarct miocardic, atenueaza si chiar vindeca menstruatiile abundente si dureroase si ne pune la adapost de afectiuni din spectrul urologic sau ortopedic.

Din punct de vedere al provenientei, putem afirma ca exista 3 feluri diferite: cea care se asimileaza prin aportul de plante cu frunze verzi (filochinona), cea produsa de bacteriile comensale in intestine sau introdusa prin aportul de produse de origine animala (menachinona) si cea sintetizata in suplimentele alimentare (menadiona).

Toate cele 3 forme ajuta la transportul calciului in organism, contribuind la coagularea normala a sangelui. Importanta mai ales in cazul dezvoltarii sistemului osteoarticular si dentitiei la copii si in cazul preventiei fracturilor cauzate de osteoporoza la femeile aflate la menopauza, aceasta actioneaza impreuna cu vitamina D pentru asigurarea integritatii organsimului, motiv pentru care ambele trebuie asimilate in doze optime zilnic pentru a evita carentele.

Surse de vitamina K

In cazul in care doriti sa va asigurati necesarul zilnic din surse naturale pe care le puteti incorpora in dieta zilnica, puteti alege intre legumele cu frunze verzi, uleiul de rapita si cel de masline, ceaiul verde, ficatul de vita si germenii de grau. De asemenea, desi consumul de lactate si oua este recomandat pentru a creste aportul, consumul de lactate degresate poate interfera cu concentratiile deja prezente in organism. Doza zilnica recomandata atinge valorile cele mai mari la femeile insarcinate si persoanele de peste 19 ani.

Deficitul de vitamina K

Printre primele simptome ce apar ca manifestari ale carentei de vitamina K sunt epistaxisul, gingivoragiile, echimozele, sangele in urina sau in scaun, menstruatiile abundente si dureroase precum si valori crescute ale timpilor de sangerare ce fac parte din tabloul de baza de analize ce se efectueaza ca parte din testele de diagnosticare.

O alta consecinta importanta este anemia, care se manifesta prin astenie, presiune sanguina scazuta, paloare a tegumentelor, slabiciune si senzatie de vertij predominant in ortostatism. In cazul persoanelor ce sufera de un deficit de absorbtie la nivel intestinal, precum boala celiaca, simptomele pot fi exacerbate. De asemenea, in absenta vitaminelor K si D, calciul nu poate fi distribuit in functie de necesarul organsimului si ajunge sa formeze calculi renali sau sa fie asociat anumitor patologii vasculare, depunandu-se in interiorul tunicii intime a vaselor de sange.

Excesul de vitamina K

Fenomenele de supradozaj sunt rar intalnite, deoarece acest tip de suplimente nu sunt recomandate decât dupa o serie de analize comandate de medicul specialist, care sa justifice administrarea lor. Un aspect ce trebuie luat in considerare este administrarea acestora concomitent cu anticoagulantele. De asemenea, un alt efect al suplimentarii excesive a dietei poate fi chiar anemia, prin mecanismul de distrugere exacerbata a eritrocitelor.