Odată ce au ajuns la o anumită vârstă, copiii au nevoie să beneficieze de o diversificare alimentară prin intermediul căruia părinții au datoria de a le prezenta și alte tipuri de mâncare în afară de laptele praf sau cel matern. În acest sens, atunci când vorbim despre diversificare bebeluși, ne referim la o serie de reguli de care trebuie să țineți cont pentru ca această etapă să nu vă pună în încurcătură, ci să fie cât mai firească.

La început, este mai ușor pentru copil să mănânce alimente care sunt care sunt gătite ca un piure sau sunt strecurate și foarte netede ca textură. Poate dura timp pentru ca bebelușul să se adapteze la noile texturi alimentare. Pe măsură ce abilitățile orale ale bebelușului tău se dezvoltă, pot fi introduse alimente mai dense ca textură.

Unele alimente prezintă potențiale pericole de sufocare, așa că este important să hrăniți copilul cu alimente care au textura potrivită pentru dezvoltarea lui. Pentru a ajuta la prevenirea sufocării, pregătiți alimente care pot fi ușor dizolvate cu salivă și care nu necesită mestecare. Un pas important în diversificare la bebeluși este să pregătești mereu porții mici și să încurajezi copilul să mănânce încet. Un lucru extrem de important în această perioadă și nu numai: Urmăriți întotdeauna copilul în timp ce mănâncă!

Iată câteva sfaturi pentru prepararea alimentelor în perioada de diversificare la bebeluși:

  • Amestecați ceea ce gătiți cu lapte sau apă pentru a face moale și ușor de înghițit pentru copilul dumneavoastră.
  • Fructele și legumele tari, cum ar fi merele și morcovii, de obicei trebuie gătite astfel încât să poată fi ușor înghițite
  • Gătiți mâncarea până când este suficient de moale pentru a se zdrobi ușor cu o furculiță.
  • Îndepărtați toată grăsimea, pielea și oasele de la păsări de curte și pește, înainte de a găti.
  • Scoateți semințele și sâmburii tari din fructe și apoi tăiați fructele în bucăți mici.
  • Tăiați mâncarea moale în bucăți mici sau felii subțiri.
  • Tăiați alimente precum brânza în fâșii scurte și subțiri în loc de bucăți rotunde care s-ar putea bloca în căile respiratorii.
  • Tăiați alimente cum ar fi strugurii, cireșele, fructele de pădure și roșiile în bucăți mici.
  • Gătiți și măcinați fin sau zdrobiți sâmburi de cereale integrale de grâu, orz, orez și alte cereale.

De asemenea, nu este recomandat să le oferiți lapte de vacă sau băuturi fortificate din soia până când copilul tău este mai mare de 12 luni, dar alte produse din lapte de vacă, precum iaurtul, pot fi introduse înainte de 12 luni. În altă ordine de idei, dacă copilul dumneavoastră are eczemă severă și/sau alergie la ouă, discutați cu medicul despre când și cum să introduceți în siguranță alimentele ce conțin acest aliment.